HomeInspiraatiota muiden maiden ruuista

Inspiraatiota muiden maiden ruuista

Tietty maku on helppo yhdistää erityiseen maahan, alueeseen ja kulttuuriin. Ruokakulttuuri on iso osa alueiden historiaa, ja siitä ollaankin yleensä ylpeitä. Raaka-aineiden ja mausteiden käyttö vaihtelee paikkakohtaisesti. Niitä koskevat tavat yleensä perustuvat ainesten saatavuuteen ja luonnollisiin kasvuympäristöihin.

Muiden maiden makuihin tutustuminen on parhaimmillaan jännittävä ja inspiroiva makumatka, josta saa inspiraatiota myös omaan ruuanlaittoon ja ruokailutottumuksiin. Uusien makujen käyttö piristää perinteistä arkiruokaa kummasti.

Ruokainspiraatiota kannattaa hakea myös eri ravintoloista. Intialaisia, italialaisia, kiinalaisia, thaimaalaisia ja monia muita teemaravintoloita löytyy ympäri Suomen, ja niitä nähdään erityisesti isommissa kaupungeissa. Monet ruuista on helppo valmistaa myös kotona reseptin avulla.

Mausteet suuri osa eri maiden ruokakulttuuria

Mausteet ovat useimmiten kuivattuja kasviksia tai niistä saatavia aineosia. Niitä ja erilaisia yrttejä, jotka ovat väkevän makuisia maustekasveja, myydään ympäri maailman. Niitä saa jauhettuina, kokonaisina, kuivattuina ja tuoreina.

Mausteiden käyttö ruuanlaitossa perustuu alun perin kasvien maantieteelliseen esiintyvyyteen ja myöhemmin liikenteeseen ihmisten mukana. Historian saatossa nämä uudet raaka-aineet pääsivät liikkumaan mantereelta toiselle laivaliikenteen mukana. Pienestäkin suomalaisesta lähikaupasta löytyy tänä päivänä iso valikoima mausteita ja kuivattuja yrttejä, joita yhdistelemällä saa ruokiin aivan uudenlaisia makuja.

Nykyään ammattikokit ympäri maailman etsivät vaikutteita muiden maiden keittiöistä ja tarjoavat ravintoloissaan kansainvälisiä makuelämyksiä. Kun ihmiset siirtyvät maista toiseen, muuttavat ruoka- ja makutottumukset heidän mukanaan. Monet myös perustavat etnisiä ravintoloita, jos tulomaassa ei olekaan tarjolla kotimaasta tuttuja ruokia.

Makuja käytetään kansainvälisesti

Monet mausteet ovat tulleet tutuksi kaikkialla. Nämä raaka-aineet yhdistetäänkin yleensä niiden kotimaan ruokiin. Esimerkiksi curry yhdistetään usein intialaiseen ruokaan. Erilaiset mausteiset curryt ovat levinneet ruokapöytiin ympäri maailmaan.

Inkivääri ja korianteri yhdistetään myös intialaiseen, itämaiseen tai aasialaiseen keittiöön, ja niitä lisäämällä mausteiksi erilaisiin patoihin ja kastikkeisiin saakin niihin aivan uudenlaista potkua. Chili ja cayennepippuri kuuluvat Etelä-Amerikan ruokiin, ja niitä käyttäen saakin loihdittua monia ruokalajeja teeman ympärille.

Raaka-aineet vaikuttavat

Ruokaa on kautta aikojen tehty paikallisista raaka-aineista, joita kasvatetaan joko luonnossa tai pellolla. Vasta viime vuosikymmeninä ovat hedelmät ja vihannekset käytännössä saatavilla ympärivuotisesti lähes kaikille. Uusien raaka-aineiden saatavuus mahdollistaa eksoottistenkin ruokien tekemisen kotikeittiössä kohtuulliseen hintaan.

Monet eksoottisemmat raaka-aineet ovat terveellisiä ja sisältävät paljon tarpeellisia vitamiineja. Erityisesti kasviksia ja hedelmiä kannattaa kokeilla rohkeasti ja valita uusia tuttavuuksia perinteisten rinnalle.

Hyvä esimerkki maailmanlaajuiseen suosioon levinneistä ruoista ovat italialaiset pastaruuat. Niitä kokataan kaikkialla tavallisina arkiruokina. Tämän raaka-aineen levinneisyys liittyy varmasti sen halpaan hintaan ja helppoon valmistukseen. Pasta ei itsessään ole kovin ravinteikasta, mutta lisukkeena se toimii hyvin.

Ruokaan inspiraatiota ulkomailta

Matkustaminen ja paikallisten keittiöiden antimien nauttiminen ovat varmasti parhaita tapoja tutustua eri maiden ruokiin. Jos ei matkustaminen ole kuitenkaan mahdollista, kannattaa aloittaa etsinnät internetistä tai perinteisemmistä keittokirjoista.

Internet on pullollaan eri maiden ruokakulttuurista kertovia materiaaleja ja opetusvideoita niin ammattikokeilta kuin harrastelijoilta ja kotiäideiltä. Kannattaa myös tutustua erilaisiin kokkaukseen ja makujen maailmaan keskittyviin blogeihin, joissa usein havainnollisesti kuvien kanssa annetaan vinkkejä toinen toistaan herkullisempien ruokien tekemiseen. Monet näistä blogeista keskittyvät juuri eri maiden makumaailmoihin sekä uusien raaka-aineiden ja mausteiden käyttöön.

Televisiossa näytetään monia ruokamatkusteluun ja eri maiden ruokien laittamiseen keskittyviä ohjelmia. Niissä annetaan käytännöllisiä vinkkejä ja näytetään usein ruuanlaitto vaihe vaiheelta. Ne antavat kotikokeille kaiken mahdollisen avun.

Kyseisissä ohjelmissa maistellaan ruokia, joita moni meistä ei ole koskaan nähnytkään. Ruokakulttuurien tutkiminen avartaa maailmaa sekä eri kulttuurien ja eri maista kotoisin olevien ihmisten ymmärtämistä.

Privacy Policy