HomeRavintola-ala ja kova kilpailu

Ravintola-ala ja kova kilpailu

Ravintola-alalla kilpailu on tunnetusti kovaa niin Suomessa kuin muualla maailmassakin. Skandinaviassa ylläpitokustannukset ovat erittäin korkealla. Verotus, työntekijämaksut ja monet muut kustannukset ovat yrittäjien kannalta raakoja.

Kustannukset ovat olleet jo vuosia nousussa. Alkoholijuomien tarjoaminen on kallistunut vuosi vuodelta, kun taas kulutus ja myynti ovat laskeneet samaan aikaan. Nämä seikat ovat laittaneet monet ravintolayrittäjät ahtaalle. Monet alan toimijat ovat joutuneet turvautumaan konkurssiin tai liiketoiminnan radikaaliin pienentämiseen.

Suuret ravintolaketjut tuntevat niin ikään alan heilahtelut. Ne ovat joutuneet karsimaan toimipisteitään huonompina myyntivuosina. Ravintoloiden kannattavuus ja työllisyysnäkymät ovat tämän hetken Suomessa suhteellisen huonot. Toivoa kuitenkin on. Suomen valttina on alan huippuosaaminen, jonka oikeanlainen hyödyntäminen auttaa menestykseen myös vaikeampina aikoina.

Miten pärjätä ravintola-alan kilpailussa?

Ravintoloiden joukosta löytyy myös menestystarinoita. Ne ovat ruokapaikkoja, jotka alan yleisestä alamäestä huolimatta vain kasvattavat suosiotaan ja myyntiään. Monet miettivätkin, mikä on heidän salaisuutensa menestykseen.

Yksi merkittävä tekijä on trendien aktiivinen seuraaminen sekä niihin nopea reagoiminen. Nykyajan kuluttajat ja ruokailijat ovat entistä tietoisempia siitä, mihin he rahansa laittavat ja mitä suuhunsa panevat. Eettiset seikat, ruuan terveellisyys ja trendiruokavaliot vaikuttavat entistä useamman päätöksiin.

Terveysbuumi on ollut valloillaan jo pitkään. Nyt näyttääkin kovasti, että kasvisruokavalio ja eettisempi ruokailu ovat nousemassa suuremman kansan suosioon. Ravintoloiden on vastattava tällaiseen kysyntään, sillä useat trendit ovat tulleet jäädäkseen. Ylipäätään erityisruokavalioiden ja allergioiden huomioiminen on nykypäivänä tärkeää. Näihin lukeutuvat esimerkiksi gluteeniton ruokavalio ja eläinperäisten ainesosien välttäminen.

Kilpailuedun etsiminen

Erikoistuminen ja tietyn pienen markkinaosuuden hallitseminen voi olla ravintolayrittäjälle suotuisampi vaihtoehto kuin yrittää tarjota kaikkea kaikille. Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kokeilemaan uusia makuelämyksiä, joten tiettyyn ruokavalioon keskittyvän ravintolaelämyksen tarjoaminen ei pelota pois uusiakaan asiakkaita. Hyvä ruoka puhuu puolestaan.

Ravintolamaailmassa yksittäisen toimijan elinkaari voi olla todella lyhyt. Tämän johdosta konsepti täytyy hioa kuntoon viimeisen päälle, jotta sitä pidetään kiinnostavana. Kilpailuetuna voi olla upea sisustus, ainutlaatuinen maistelumenu tai poikkeuksellisen laaja viinikellari. Pääasia, että se tekee kohderyhmään vaikutuksen.

Asiakaspalvelu kilpailutekijänä

Hyvän palvelun tärkeyttä ei voi alleviivata tarpeeksi. Suomessa palvelu on yleensä keskitasoa. Joukosta erottautumiseksi on tehtävä kaikkensa, että palvelu on ensiluokkaista, on kyseessä sitten pikaravintola, kahvila tai illallisravintola. Pääasia on, että asiakaskokemus on positiivinen. On tärkeää, että jokainen ravintolan työntekijä jakaa samat tavoitteet asiakaspalvelun tason ja alan tietotaidon suhteen.

Mainonnan merkitys on niin ikään nykypäivänä tärkeää. Se usein sijoittuu sosiaaliseen mediaan ja muihin digitaalisiin kanaviin. Nykypäivän kuluttajat ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, oli yritys siellä tai ei. Parempi siis olla tavoitettavissa kaikissa kanavissa, missä on mahdollisuus kuluttajan kohtaamisen ja heidän tarpeisiinsa vastaamiseen.

Ravintola-ala ja turismi

Ruokailu on iso osa turismia ja näyttää siltä, että sen merkitys matkailijoiden keskuudessa on koko ajan kasvussa. Ravintoloiden on syytä ottaa turistit huomioon ja keskittyä hyvään kielitaitoon. Lisäksi on vierailijoiden kannalta tärkeää, että sijainti on keskeinen tai helposti saavutettava.

Matkailijoita tavoitellessa on keskeistä, että ruokalajit ovat kiinnostavia, trendikkäitä tai perinteisiä. On hyvä myös huomioida, minkä maalaisten keskuudessa Suomi on nostamassa kiinnostustaan matkailukohteena. Lisämyyntiä saa, kun huomioi näistä maista tulevien turistien erityistarpeet. Tällä hetkellä esimerkiksi aasialaisten matkailijoiden määrä nousee jatkuvasti.

Turistit tuovat erityisesti valtavasti rahaa ja takaavatkin monen ravintolan säilyvyyden. Useat heistä ovat erittäin varakkaita, minkä johdosta he voivat käyttää runsaasti rahaa ruokailutilanteissa.

Privacy Policy