HomeTerveellinen ravintolaruoka

Terveellinen ravintolaruoka

Tietoisuus ruoan laadusta on kasvanut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Terveys on monille tärkeä arvo, minkä johdosta terveelliset ruokailutottumukset kuuluvat yhä useamman elämäntyyliin. Hyvinvoinnista halutaan huolehtia valikoimalla yhä tarkemmin, mitä suuhun laitetaan ja mistä raaka-aineista ruoka valmistetaan.

Nautitun ruuan terveellisyyttä voi tietenkin parhaiten seurata ja valvoa, kun valmistaa ruokansa alusta alkaen ja valikoi raaka-aineet itse. Itse tehden ja valmisruokia välttämällä voi varmistua siitä, että omassa ruoassa on mahdollisimman vähän keinotekoisia ainesosia ja paljon tuoreita raaka-aineita.

On kuitenkin tilanteita, joissa on mukava käydä valmiiseen pöytään ja syödä ravintolassa. Monella voi olla sellainen työ tai elämäntilanne, että kotona kokkaaminen ei onnistu päivittäin. Tällaisissa ajankohdissa ollaan valmiiden ruokavaihtoehtojen armoilla.

Terveystrendit ravintoloissa

Ravintolat seuraavat luonnollisesti sitä, mitä asiakkaat toivovat ja millaiselle ruoalle on kysyntää. Terveellisen ruoan tarjoaminen on niille tänä päivänä myös kilpailuvaltti ja tapa erottua. Vaihtelevat terveystrendit ovat näkyneetkin monen ruokapaikan ruokalistassa.

Vähärasvaisuus ja kevyempien ruokien buumi siirtyivät jossain vaiheessa osaksi useiden ravintoloiden ruokalistoja. Hieman myöhemmin kiinnitettiin huomiota gluteenitonta tai vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaviin ruokailijoihin. Moni vaihtaa edelleen mielellään peruna-, pasta- tai riisilisäkkeen salaattiin tai höyrytettyihin kasviksiin. Osa ravintoloista rakentaa valmiiksi listalle annoksia, joissa tällainen asiakaskunta on huomioitu.

Oma lukunsa ovat viime vuosina lisääntyneet luomu- ja raakaruokaan panostavat kahvilat, ravintolat, smoothie- ja mehubaarit. Laadukkaat ja ravinteikkaat raaka-aineet nousevat näissä paikoissa pääosaan. Asiakas tietää saavansa rahansa vastineeksi hyvälaatuista energiaa sen sijaan, että hän nauttisi ruokalepoa vaativan, perinteisemmän ravintola-annoksen.

Ulkonäkö ei välttämättä kerro terveellisestä ruuasta

Mielikuva ruuasta, joka on terveellistä tai terveelliseksi miellettyä, vaihtelee paljon. Kaloripitoisen ruuan muuttaminen kevyemmäksi on ollut yksi tapa saada ruoka valmistettua terveellisemmin. Paistaminen vaihdetaan usein keittämiseen tai höyrytykseen. Voin ja kerman kuluttaminen vaihtuu pieneen loraukseen oliiviöljyä. Lisäksi tuoreiden kasvisten määrää lautasella lisätään, kun taas hiilihydraatteja vähennetään.

Usein on kyse myös mielikuvista. Hampurilaisravintola naamioituu terveelliseksi, kun se alkaa tarjota kasviksia lisäkevaihtoehtona ja maitoa sokeristen virvoitusjuomien sijaan. Listalla voidaan ilmoittaa, että annoksessa on 30 prosenttia vähemmän kaloreita tai rasvaa. Tällä tavalla asiakas kokee saavansa terveellistä ruokaa. Pelkkä kalorien vähentäminen ei sinällään kuitenkaan vielä tee ruuasta terveellistä.

Tämän päivän tiedostavat kuluttajat etsivät myös lähi- ja luomuruokaa. Ne koostuvat aidoista ja tuoreista raaka-aineista, jotka ovat mahdollisimman kemikaalivapaita. Käsiteltyjen hiilihydraattien tilalle etsitään parempia, vähemmän prosessoituja ja ravinteikkaampia vaihtoehtoja. Ruoan terveellisyys on tällä tavalla paljon muutakin kuin kaloreihin pohjautuvaa matematiikkaa.

Mitä asioita kannattaa huomioida ruokapaikkaa etsiessä?

Valitse ravintola, joka ilmoittaa raaka-aineet ja niiden alkuperän riittävän tarkasti. On myös hyvä, jos annoksen valmistustapa ja ravintosisältö ilmoitetaan. Mitä enemmän tietoa on saatavilla, sitä tiedostuneemman valinnan asiakas voi tehdä. Tällainen läpinäkyvä toimintatapa on ravintolalle kilpailuvaltti ja osa asiakaskokemusta.

Seisovat lounaspöydät ovat yleisiä, mutta ne voivat olla petollisia. Tämä johtuu siitä, että hyvistä aikeista huolimatta lautaselle saattaa päätyä määrällisesti enemmän ruokaa kuin on suunnitellut. Mieliteot saattavat voittaa ajatuksen terveellisestä ruokailusta.

Salaattiravintolan tai -buffetin valinta on yleensä hyvä ratkaisu. On tärkeää, että kasvisten valikoima on monipuolinen. Vaikka kastikkeesta tulee kaloreita, on pääosassa terveellinen ravinto. Siitä saatavien vitamiinien hyöty on merkittävämpi kuin öljyjen tai kastikkeiden rasvoista saadut kalorit.

Halpa pikaruoka on harvemmin erityisen terveellistä, vaikka sitä sellaisena vaihtoehtona yritettäisiin markkinoida. Kriittinen ajattelu ja mainospuheen taakse näkeminen auttavat tekemään tietoisia valintoja ravintolaa ja sopivaa annosta valitessa.

Privacy Policy