HomeSuomalainen ravintolakulttuuri

Suomalainen ravintolakulttuuri

Suomalainen ravintolakulttuuri ei ole varmasti maailman kuuluisimmasta päästä, mutta se on nostanut tasoaan vuosi vuodelta. Nykyään Suomesta löytyy kansainvälistä kunnioitusta ja palkintoja osakseen saaneita ravintoloita. Suurin osa niistä on Suomen suurimmissa kaupungeissa ja tietenkin pääkaupunkiseudulla.

Suomesta löytyy erilaisia ravintoloita aina Michelin-tähden ansainneista gourmet-ravintoloista perheystävällisiin hampurilaisravintoloihin. Etniset keittiöt ja aasialaiset maut ovat niin ikään nostaneet päätään Suomen ravintoloiden joukossa.

Ravintolakulttuuri itsessään kantautui maahan suhteellisen myöhään, minkä vuoksi suomalaiset ovat olleet aina muutaman askeleen jäljessä maailman trendejä perässä. Kun mennään historiassa hieman taaksepäin, on huomattava, etteivät ravintolat olleet läheskään yhtä yleisiä kuin nykypäivänä. Tämä syy johtuu yksinkertaisesti siitä, että vain eliitillä ja ylempiin tuloluokkiin kuuluvilla suomalaisilla oli varaa syödä ulkona. Lisäksi pukeutumiskoodi ja etiketti rajoittivat työläisten ravintolassa käymistä.

Muuttunut suhtautuminen ruokaan

Nykyään ravintolat ovat kaiken kansan saatavilla. Edelleen on kuitenkin tyylikkäitä finedining -ravintoloita, joiden hinnat ovat korkeita. Pikaruokaloiden yleistyminen ja takeaway -ruokakulttuuri on vähentänyt kotona kokkausta, kun se on rantautunut kiireisten kaupunkilaisten saataville. Niiden hintataso on verrattain matala, mikä on osaltaan edistänyt sen suosiota niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Suomessa ruokakulttuuri on ollut arkinen läpi historian, ja monet annokset perustuvatkin halpoihin raaka-aineisiin ja niiden kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Näistä ruuista on nyt tullut maan perinneruokia, joita nautitaan niin arjessa kuin juhlassa.

Eri perinneruuat ovat lähtöisin Suomen eri alueilta. Tosin nykyään esimerkiksi karjalanpiirakoita, poronkäristystä, mustaa makkaraa tai lörtsyjä voi syödä ympäri Suomen. Ravintolat hyödyntävät näitä perinneruokia, kun ne luovat niistä nykyisiin trendeihin sopivia versioita turisteja ajatellen.

Vaikutteet maailmalta

Suomessa asuu entistä enemmän muualta tulleita kansalaisia, joiden mukana on tullut uusia makutottumuksia ja ruokavaikutteita. Ne ovat osaltaan rikastaneet suomalaista ravintolakulttuuria.

Ravintoloissa tarjotaan yhä laajemmin herkkuja eri puolilta maailmaa. Useimmista kaupungeista löytyy myös teemaravintoloita, kuten kiinalaisia, vietnamilaisia, kreikkalaisia ja turkkilaisia ruokapaikkoja. Ne ovat monipuolistaneet suomalaisten ruokailutottumuksia ja antaneet uusia makuvaikutteita myös perinteisempien suomalaisten ravintoloiden ruokalistoille.

Lisäksi erityisruokavalioiden huomioinen ja kasvisruuat ovat yleistyneet ravintoloissa valtavasti viimeisinä vuosina. Tämä liittyy maailmanlaajuiseen terveystietouden kasvuun sekä trendeihin, jotka leviävät nykyaikana nopeasti internetin ja television välityksellä.

Suomalaiset juomat

Perinteisiä suomalaisia ruokajuomia on aina ollut vesi ja sen ohessa maito. Vuosien saatossa viinituntemus on parantunut, ja varsinkin ravintoloissa sitä juodaan yhä enemmän. Perinteisemmät Suomessa valmistettavat alkoholijuomat toki myös maistuvat ruuan kyljessä. Näihin vaihtoehtoihin kuuluvat olut, siideri ja lonkero.

Huippuosaamista Suomessa

Nykyään kokin työ on arvostettua. Suomessa koulutetaankin maailmanluokan ammattilaisia ravintola-alalle. Monet ravintola-alan työntekijät hankkivat koulutuksensa käytännönläheisissä ammattiopistoissa, joissa työssä oppiminen on suuri osa opintokokonaisuutta.

Suomessa on myös paljon tasokkaita korkeakouluja, joista valmistuu ravintola-alalle eri työtehtäviin sijoittuvia restonomeja. Pienemmät yksityiset kokkikoulut ja ohjelmat kouluttavat usein kapean alan huippuosaajia, kuten gourmet-tason ravintolakokkeja.

Lapset ja ravintolat

Suomessa on paljon ns. koko perheen ravintoloita, joissa ilmapiiri on lapsiystävällinen. Niissä saattaa jopa olla lasten oma ruokalista ja usein leikkipaikka. Jos tilannetta kuitenkin vertaa eteläisen Euroopan ravintolakulttuuriin, jossa lapset kulkevat mukana ravintoloihin kellosta ja paikan tasosta riippumatta, on suomalainen tapa jossain määrin lapsiperheitä hylkivä.

Usein lapsiperheet tyytyvät syömään kotona. Tämä asia ei johdu pelkästään kustannussyistä, vaan ravintoloihin ei yleisesti Suomessa kuulu mennä lasten kanssa. Tästä aiheesta on viime aikoina kirjoitettu paljon, minkä johdosta kulttuuri on selvästi muuttumassa lapsimyönteisemmäksi. Ruokaan liittyvä opastus on hyvä aloittaa jo perheen pienimmille.

Privacy Policy